11 tips die er voor zorgen dat jou kindje niet meer bang is het donker

Jouw kleine is bang in het donker waardoor naar bed gaan soms erg lastig kan zijn, vervelend voor jou maar zeker vervelend voor je kindje. Vaak is het zo dat wij denken dat het allemaal wel mee valt, maar in de realiteit van het kind is het veel spannender dan het lijkt. Weetje nog vroeger? Toen je dacht dat er iemand onder jouw bed lag.. kon je waarschijnlijk ook niet slapen! Wat je hier tegen kan doen hebben wij voor je op een rijtje gezet. Belangrijk is dat je kindje zich veilig voelt!

Er zit een monster onder mijn bed!

De bekendste angst onder kinderen, monsters onder je bed! Absoluut een reden voor kids om bang te zijn in het donker. Je kunt natuurlijk blijven uitleggen dat monsters nep zijn en dat het een verbeelding is. Je gaat samen onder het bed kijken en in die enge kast, zo laat je zien dat er niks is om bang voor te zijn. Dat is optie 1. optie 2. is doen alsof je de monsters wegjaagt en vraag NOOIT meer terug te komen! Hierbij geef je je kindje wel een bevestiging dat monsters bestaan.. deze optie raden wij je minder aan..

Neem je kind serieus...

Over het algemeen help praten over de situatie met je kleine erg goed. Hierin probeer je hem/haar te helpen door uit te leggen dat ze nergens bang voor hoeven te zijn. Misschien helpt het door te zeggen dat je zelf vroeger ook bang was in het donker maar er nooit iets is gebeurd. Praat hierover met je kind op een gunstig moment, dus niet vlak voor het slapen gaan.

Troost je kind!

Als je kindje echt heel bang geworden is, neem hem dan even op schoot of bij jullie in bed. Zeg dat alles goed is en er niks aan de hand is. Vaak wil het helpen als papa en mama dichtbij zijn en het kind beschermen tegen de enge monsters. 

Geef je kindje tips om met angst om te gaan

Kinderen zitten vol met dingen in hun hoofd, voornamelijk verbeeldingen. Je kan ze uitleggen dat bang zijn heel normaal is maar er daadwerkelijk niks is om bang voor te zijn (het donker). Geef hem ook tips hoe die hiermee kan omgaan, bijvoorbeeld. Is er iets wat je kind super eng vindt en niet wilt doen? Ga samen in kleine stapjes en toch proberen om te laten zien dat er niks is om bang voor te zijn!

Gebruik een nachtlampje

Een nachtlampje is DE makkelijkste manier om bang in het donker tegen te gaan. Onze projectors hebben, volgens onze klanten. Onwijs veel effect op de angst voor kinderen in het donker. Vele klanten vermelden dat hun kleine nu juist staat te springen om naar bed te gaan om naar de prachtige projecties te kunnen kijken. 1. het is goed voor hun creatieve ontwikkeling. 2. de projecties zijn zeer rustgevend, ze dommelen zonder zorgen in slaap. en 3. de belangrijkste, het is niet meer donker in de kamer. 

Hiermee geef je jouw kindje een veilig gevoel in de slaapkamer en zorg je ervoor dat hij/zij rustgevend in slaap valt. Vaak zit er ook een timer op de nachtlampen die je kunt instellen zodat het lampje niet de hele nacht aan staan.

Wat krijgt je kind te zien overdag?

Het kan natuurlijk zijn dat als kinderen naar een film, televisieprogramma of spelletjes kijken dat er enge dingen voorkomen. Probeer dit zoveel mogelijk te voorkomen, lukt niet altijd maar wees scherp. Ook bijvoorbeeld als je zelf een enge of oorlogsfilm zit te kijken let dan even goed op hoe heftig dit kan zijn voor jouw kind. Tevens kunnen ze op school ook enge dingen zien waar ze in de avond last van kunnen hebben, het doornemen van de dag kan hierbij hulp bieden!

Maak de slaapkamer netjes

Die berg kleding midden op de vloer of de grote knuffelbeer in de hoek van de kamer.. Als het donker is lijken deze items natuurlijk erg veel op spoken in de ogen van je kleine. Zorg dus voordat je kind gaat slapen dat zijn/haar kamer goed is opgeruimd! 

Geen drukke activiteiten voor slapen gaan

Belangrijk is om je kleine niet voor de tv te zetten als hij bijna naar bed moet. Sluit de dag altijd rustig af door bijvoorbeeld te praten over opa en oma of iets wat je kind leuk vind. Je kan hem ook een boekje voorlezen op de bang of al in bed. Een positief ritueel is erg belangrijk voor een kind, hierdoor zitten er alleen positieve gedachtes zijn hun hoofd en geen ruimte voor enge spoken!

Oefeningen in het donker

Is je kind echt heel erg bang voor het donker zelf? Ga dit dan oefenen door bijvoorbeeld samen met je kind in een donkere kamer te zitten. Zorg er wel voor dat je steeds op een langere afstand van elkaar gaat zitten. Doe dit stapje voor stapje, anders moet je weer overnieuwe beginnen en wordt de angst alleen maar erger.. en dat wil je niet!

Vraag aan je kind wat zal helpen

Misschien heeft je kleine zelf een idee wat kan helpen. bijvoorbeeld en extra grote knuffel als steun, of de grote superheld(in) van je kind. Mocht dit helpen is je kind blij en kunnen jullie als ouders ook met een gerust hart slapen! een 'verboden voor monsters' bord kan ook een oplossing zijn!

Een aquarium met vissen

Uit een onderzoek is gebleken dat het kijken naar vissen een rustgevende werking heeft, mocht je ruimte hebben voor een aquarium op de slaapkamer kan je kindje hier naar staren en denkt deze niet meer aan de enge spoken of monsters. Zorg hier wel voor de hygiene en dat het lampje van het aquarium wel uitgaat, vissen hebben ook een dag- en nachtritme nodig.

Zorg voor een vertrouwde omgeving

Ik weet het.. soms wil je de instelling van je kind zijn kamer veranderen omdat het in jou ogen beter ingedeeld kan worden. Het gevaar hierin is dat je kindje niet kan wennen aan iets blijvends.. Hij zal zich dus elke keer opnieuw moeten veilig voelen wanneer jij iets verplaatst.

Laat je kind merken dat je in de buurt bent

Het kan helpen om dat rommel op te ruimen in de buurt van zijn slaapkamer. of bijvoorbeeld een computer kamer naast de kamer van je kleine. Op deze manier weten ze altijd dat je in de buurt bent. En mocht er wat gebeuren dat je super snel bij ze kunt zijn!

Rommel nog wat rond in de buurt van zijn slaapkamer. Laat de deur op een kier en reageer direct als hij roept. Zo weet hij dat je er bent en dat je dus zo bij hem bent als er iets mocht gebeuren. Als hij denkt alleen te zijn wordt het allemaal immers nog veel enger…