Waarom een nachtlampje een MUST is in de kinderkamer

Bang zijn in het donker is een van de meest voorkomende angsten onder kinderen, iedereen heeft hier wel eens last van gehad. En zo niet, kunnen we ons goed voorstellen hoe het is om die angst te hebben. In verhalen en films komen vaak enge figuren als het donker is naar buiten, van spoken tot aan monsters. In onze geschiedenis heeft het donker dan ook vaak symbool gestaan voor het beleven van angstige momenten. Vaak zie je bij kinderen als snel dat ze bang zijn voor het donker. Misschien kun je je nog herinneren dat je vroeger als kind ook bang was voor het donker. Hierbij was je redding een nachtlampje wat net genoeg licht gaf om niet bang te zijn. Heb je (kleine) kinderen? dat is de kans dat zij ook bang zijn in het donker zeker aanwezig.

Bang voor het donker

Merk je dat je kind bang is voor het donker, dan moet je dit zeker serieus nemen. Deze angst zorgt namelijk voor een onveilig gevoel bij je kleine, met slaapproblemen, vermoeidheid en de angst blijven houden tot gevolg. Ga dus altijd serieus met deze situatie om en probeer je kind gerust te stellen. Als je vroeger ook bang was voor het donker weet je dus hoe het voor je kind is. Waarschijnlijk wilde je graag tussen je ouders in liggen, hier voelde je je veilig.

Nachtlampje als reddende engel

Het belangrijkste is om je kind gerust te stellen en door te laten slapen, maar hoe doe je dit nou makkelijk? Troosten is voor je kleine fijn, maar biedt geen oplossing. Uiteindelijke moet je kind leren om zelfstandig te gaan slapen en vooral niet bang te zijn in het donker en te moeten roepen naar jou. Een van de makkelijkste en meest doeltreffende oplossingen om angst voor het donker te beperken is het gebruik van een nachtlampje of sterren projector. Hiermee wordt natuurlijk de kamer verlicht en verdwijnt de duisternis. Met sterren projectors worden er prachtige projecties op het plafond en muren afgebeeld. Dit helpt je kind om rustgevend in slaap te vallen terwijl hij kijkt naar de (bewegende) sterren. 

Verschillende functies

Vaak komen nachtlampen met verschillende functies, wat voor nog meer veiligheid zorgt bij jouw kindje. Naast het geruststellende licht dat een nachtlampje geeft, kan deze namelijk soms ook slaapliedjes laten horen, mooie plaatjes afbeelden op het plafond en je kind helpen opbouwen van een goed slaapritme. Daarnaast is een van de handige functies van een nachtlamp dat deze beschikken over een timer of automatisch uitschakelt. Dit alles heeft een absoluut positief effect op de nachtrust van je kind. 

Nachtlamp op de kinderkamer

Naast de praktische kant is een nachtlampje natuurlijk ook een onwijs leuke toevoeging aan de kinderkamer! Ze komen vaak met leuke kindvriendelijke ontwerpen, denk aan beertjes, olifantjes en veel meer vrolijke uitvoeringen. Bovendien zijn veel lampen voorzien van geluid en rustgevende muziekjes. Het zijn deze details wat een nachtlampje speciaal maakt voor jou kleine, en vooral een grote bijdrage leveren aan een veilig en knus gevoel. Zo maak je de slaapkamer een fijne plek om te slapen.

Welke soort moet ik kiezen?

Hierbij moet je rekening houden met verschillende aspecten. Wil je bijvoorbeeld een hangende lamp aan het plafond of eentje die op het nachtkastje kan staan? Of kies je voor een lampje in vorm van een knuffel? Zorg bij het uitkiezen van een nachtlamp dat je kind er een goed gevoel bij heeft. Een lampje naast het bed zorgt voor een direct veilig gevoel bij de een, terwijl een hanglamp voor de andere beter werkt. Zorg wel altijd voor een lampje die je eventueel op helderheid kan instellen. Sommige kinderen vinden een fellere lamp fijn terwijl andere juist minimale licht nodig hebben, anders kunnen ze niet in slaap vallen. 

Sterrenprojectors

Een sterrenprojector is altijd een goede keuze als je in de slaapkamer naast licht ook een vleugje magie wilt toevoegen. De kans op bange kinderen in het donker is met een goede sterrenprojector heel klein! Deze lampen projecteren sterren of andere leuke figuren op het plafond en muren. Vaak zit er een functie op dat ze nog draaien ook! Sommige van deze projectors komen ook met een normaal nachtlampje er in, dus heb je 2 in 1. 

Welterusten kleine!

Kortom, als het om kinderen gaat dan mag een nachtlamp eigenlijk in geen enkele kinderkamer ontbreken. Het geeft je kind een goede basis en een vertrouwd gevoel. En voor je kind is zo’n mooie nachtlamp natuurlijk een cadeautje! Om de nachtrust helemaal goed te laten beginnen mag tot slot een echte mama- of papaknuffel natuurlijk niet ontbreken. Stop je kind lekker in, geef hem of haar een goede knuffel en nachtzoen en doe voordat je weggaat de nachtlamp aan. Slaap lekker!